Agyvízkeringési, felszívódási zavarok

Ezeknél a gyerekeknél az agyvíz koponyaűri felhalmozódása okoz koponyán belül kórosan magas nyomásértékeket és ennek révén agyi működés zavart. Ennek foka széles határok között változhat, lehet csak átmeneti fejfájásokat és nyűgösséget okozó enyhébb és akár teljes eszméletlenséget, életet veszélyeztető magas nyomású heveny fajtája is.

Okai között számos alapbetegség szerepelhet, de alapvetően elzáródásos és kommunikáló fajtáját különböztetünk meg. Az elzáródásos típusban az agyvíz általában nem tud eljutni a termelődésének a helyéről az agykamrákból a felszívódásának helyére, az agy külső felszínére. Ezt leggyakrabban daganatok okozzák, de ritkábban speciális fejlődési zavarok is előidézhetik. A másik típus a kommunikáló fajtájú, ahol nincs kimutatható elzáródás vagy szűkület az agyvíz útjában és ilyenkor az agyvíz felszívódása nem elégséges ütemű és nem tud lépést tartani annak termelődésével. Ez utóbbi a gyakoribb. Az agyvíz felszívódását rendszerint korábban lezajlott koponyaűri vérzések vagy gyulladások hegesedést okozó hatása idézi elő.


Ennél a betegségnél az esetek túlnyomórészében előbb vagy utóbb műtéti kezelésre van szükség, amelynek típusa a döntően attól függ, hogy a fenti két típus melyikébe tartozik az aktuális beteg. Az elzáródásos típusnál meg kell találni, mi okozza az elzáródást és ha lehetséges annak műtéti eltávolítása (pl.:daganat), vagy a szűkület megkerülése jelenti a műtét lényegét. Ezen utóbbi megoldás lényege a középső (III.agykamra) agykamra alsó falán készített kis nyílás (endoszkópos ventriculostomia). Így az agyvíz a kamrákból távozni tud a szűkület előtt, amely leggyakrabban III-IV kamra kis összekötő csatornájában van.


Amennyiben azonban ezen utóbbi műtét nem hatásos vagy egyértelműen az agyvíz felszívódásának a zavara okozza belső vízfejűséget rendszerint ún. shunt beültetésére van szükség. A shunt egy vékony szilikon cső rendszer, amelyet a bőr alá beültetve képes elvezetni a fejből, valamely más testüregbe a fölösleges, veszélyes túlnyomást okozó agyvízmennyiséget. Így az agyat fel tudjuk szabadítani a kórosan magas nyomás alól és az elvezett agyvíz rendszerint a másik testüregből akadálytalanul fel tud szívódni.


  1. A megkerülő összeköttetés készítésekor csak kis fúratlyukat készítünk a beteg koponyájának a homloklebeny feletti részén, majd ezen keresztül endoszkópot vezetünk a kitágult oldalkamrába, majd onnan a középső (III. ) kamrába. Itt pedig a III. kamra fenekén kis nyílást készítünk az endoszkóp ellenőrzésével. Ezen a nyaláson azután az agyvíz akadálytalanul ki tud folyni a termelődésének helyéről (agykamrák) a felszívódásának a helyére, a koponyaboltozat és az agy közé.
  2. A shunt műtét során szintén egy fúratlyukat készítünk és ezen keresztül valamelyik oldalkamrában vezetünk egy vékony puha szilikon katétert, amelyet rendszerint egy szeleppel kötünk össze, amely szabályozza a shunt működését. A szelep másik oldalához pedig egy másik katétert illesztünk, amelyet valamely testüregbe vezetünk, ez legtöbbször a has hashártyaürege.

Mindkét beavatkozás után a betegeket rendszeres ellenőrizzük, a későbbiekben is többször visszarendeljük. A shunt esetében a rendszeres ellenőrzés szükségessége rendszerint életre szóló, míg az endoszkóposkamrai nyílás készítésekor ez általában csak átmenetileg szükséges, hogy lássuk a beavatkozás véglegesen megoldotta a problémát vagy pedig még shuntre is szükség van.