Diagnosztikus angiographia (érfestés)

Katéteres angiographiat (érfestéses) vizsgálatot végzünk, olyan esetekben, amikor a non invazív vizsgálatokkal (CT, MR) nem sikerül elegendő információt szereznünk egy adott érelváltozásról (aneurysma, arteriovenosusos malformatio, duralis fistula) vagy központi idegrendszeri vérzés esetén vérzésforrás kimutatására, amikor az a non-invazív vizsgálatokkal sikertelen volt. Az esetek egy részében a diagnosztikus angiographiat rögtön a terápiás beavatkozással (pl.: aneurysma ellátás) folytatjuk.

Beavatkozás előtt:

 

Betegeink a vizsgálat előtti napon délutáni órákban (16 óra körül) vagy a vizsgálat napján kora reggeli órákban (7 óra körül) érkeznek felvételre. Fontos, hogy a vizsgálatra vesefunciós paramétereket (kreatinin, karbamid, e-GFR) tartalmazó laboreredménnyel, 3 hónapnál nem régebbi vércsoport eredménnyel, korábbi egy-két évnél nem régebbi kórházi, ambuláns vizsgálatok leleteivel és a rendszeresen szedett gyógyszerek listájával érkezzenek. Az anticoaguláns terápia (Syncumar, Warfarin, Xarelto, Eliquis), valamint a thrombocyta-aggegáció gátló kezelés (Aspirin protect, Astrix, Ticlid, Clopidogrel tartalmú szerek, Prasugrel, Ticagleror, Noclaud) kihagyásáról, helyettesítéséről minden esetben kezelőorvosával egyeztessen. A Metformin tartalmú szerek kihagyása 3 nappal a beavatkozás előtt szükséges.

Beavatkozás alatt:

 

A vizsgálat során rendszerint a csukló artériából (artéria radialis) vagy comb artériából (artéria femoralis) történik előzetes érzéstelenítést követően altatás nélkül. Az érrendszerbe vékony kb. 1-2 mm átmérőjű katétert vezetünk be az érelváltozás feltérképezése céljából.  A vizsgálat különösebb fájdalommal nem jár, inkább kisebb kellemetlenséggel, a kontrasztanyag melegség érzetet, kellemetlen íz érzését okozhatja. A beavatkozás végén a szúrás helyét vérzéscsillapítás céljából komprimáljuk, a comb artériából végzett beavatkozásnál a szúrási pont zárása esetén már 4-5 órával vizsgálat után, a csukló artériából végzett vizsgálat után kb. 20 perccel már felkelhet.

Beavatkozás után:

 

Rendszerint a diagnosztikus vizsgálat után közvetlenül, legkésőbb a vizsgálat napján a délutáni órákban megbeszéljük a vizsgálat eredményét és a további teendőket. Bő folyadék fogyasztás javasolt a kontrasztanyag kiválasztásának elősegítése céljából. Másnap otthonába bocsátjuk. A beavatkozás előtt elhagyott Metformin tartalmú készítmény szedése 3 nappal a vizsgálat után lehetséges.