A gerinc sérülései

Balesetek kapcsán sajnos gyakran sérülhet a gerinc bármelyik régiója: nyak, hát, ágyéki gerinc. Sérülhet továbbá a gerinc bármelyik alkotóeleme: csont, ízület, szalag, porckorong, ideg, gerincvelő.

 

Ezek kimutatására általában CT és szükség esetén MR is szükséges. Előbbi a csontos elemek képalkotására jó (törés), utóbbi pedig a lágyszöveti sérülések kimutatására.

 

A tünetek a legenyhébbtől a legsúlyosabbig terjedhetnek: fájdalom, zsibbadás, bénulás.

A fizikális vizsgálat és a képalkotó vizsgálatok alapján dönt az idegsebész a megfelelő terápiáról. Ez gyakran nehéz feladat, amennyiben műtét szükséges, ennek típusát is meg kell határozzuk. (A gerinc megközelíthető elölről, oldalról és hátulról is.)

 

A gerincműtétek fő célja általában: a nyomás alá került idegelemek (pl. gerincvelő) felszabadítása, valamint a sérülések-törések miatt instabillá vált gerinc stabilizálása. Utóbbihoz implantátumok beültetésére van szükség: porckorongpótló implantátumok, csavarok, rúdak, lemezek.

Intézetünkben minden szóba jöhető gerincműtét elvégzéséhez van tapasztalatunk és a gerincimplantátumok széles választéka áll rendelkezésünkre.

A műtét során is szükség van képalkotó elemzésre, ehhez rendelkezésünkre áll mind „C”, mind pedig a legmodernebb „O” alakú képerősítő berendezés (O-arm).

 

A különlegesen nagy kihívást jelentő esetekre pedig úgynevezett gerinc navigációs rendszert is használunk klinikánkon, amivel a legnagyobb biztonsággal és pontossággal helyezhetők be az implantátumok.