Gerinc TEAM

A gerincbetegségek műtéti kezelése az elmúlt 15 évben a hétköznapi gyakorlatban is robbanásszerű átalakuláson ment át. Az általános gerincsebészeti szemlélet szerint műtéti kezelést javasolunk betegeinknek, ha fájdalmakat vagy végtaggyengülést okozó idegelem kompresszió, nyomás alakul ki vagy kínzó fájdalmakat okozó lazulás, instabilitás jelenik meg. A legnagyobb fejlődés a sokféle, egyre modernebb és egyre jobban használható implantátumok (csavar, csigiolyaközti távtartó, csigolya pótló implantátum) elterjedése során alakult ki lényegesen megváltoztatva a korábbi műtéti technikákat. Kiszélesült a műtéti indikáció, a műtéti javallat. Az újabb technikák használata kisebb megterhelést jelent a betegnek, gyorsítja a felépülést. Egyben a saját döntéseink további finomítását a műtétek pontosabb tervezését követelte meg, hiszen egy szélesebb fegyvertárból válogatva nekünk pontosabban kell tudnunk értékelni a beteg a panaszait, tüneteit, képalkotó vizsgálatait, hogy legmegfelelőbb implantátumot és műtéti típust tudjuk kiválasztani. A bővülő lehetőségek igy nem csak könnyebbséget, hanem sokszor bonyolultabb megfontolást is követelnek tőlünk A kialakult helyzet komplexitását csak tovább fokozza, hogy a választás akkor a legjobb, ha a különböző módszereket nem pusztán ismerjük, hanem azokkal megfelelő mennyiségű tapasztalattal is rendelkezünk.

Ezen helyzet hívta életre az un. „gerincteam”, gerinc-csoport létrehozását. Ennek legfőbb célja, hogy a kollégák a különböző implantátummal és a műtéti típussal összegyűlt tapasztalatait egyesítsük és együtt vitassuk meg. Ezzel lerövidítjük azt a tapasztalatszerzést, amit a megnyílt lehetőségek, szinte zavarba ejtő áradata okoz. A képek és az eset történetének ismertetése, a tünetek leírása után egymással szembe állíthatjuk a szóba jövő műtéti típusokat, hogy együtt jobb döntést hozzunk, mint egymástól elszigetelve.

Példaként említhetünk egy olyan gerincbetegséget, ahol a gerinc súlyos kopása miatt egyszerre alakult ki az idegelemeket szorító szűkület és instabilitás is. Ilyenkor a műtéti feltárás és gerincstabilizációs manőverek irányának (elülső, oldalsó, hátsó feltárás) optimális megválasztásával gyorsabb gyógyulást és jobb műtéti eredményt tudunk elérni.

A fentiekkel magyarázható az is, hogy egy az ambulancián meghozott egyedüli döntést a gerincteam-en történt konzultáció megváltoztathat, abban hitben, hogy az eddigi tervekhez további ötleteket adva segítsük a jobb betegellátást.

A gerincteam minden héten egyszer ül össze előzetes referálás alapján és javaslatokat tesz a beteg további kezelését illetően.

A munkacsoport tagjai

munkacsoport vezető

munkacsoport helyettes

munkacsoport tag

munkacsoport tag