Gyöki infiltráció tájékoztató

Az alábbi tájékoztatóban a gyöki infiltráció beavatkozás kapcsán leggyakrabban felmerülő kérdésekre adunk választ.

A beavatkozás alapja:

 A fájdalmat közvetítő ideggyökök egy jól meghatározott anatómiai területen lépnek be a gerinccsatornába (1. ábra). Ezek, az alsó végtagokba lefutó idegek porckorong kiboltosulás, sérvesedés, csigolya megcsúszás következtében nyomás alá kerülhetnek, amely miatt azok gyulladása, duzzanata jelentkezik, melyre a gyulladáscsökkentőt és érzéstelenítőt tartalmazó gyöki infiltráció megoldást jelenthet. Az érintett idegek gyulladása nem mindig múlik el teljesen vagy idővel újra jelentkezhet, így a beavatkozást szükség esetén meg lehet és meg tudjuk ismételni, de 1,5-4 hónapot javasolt várni, hogy a beavatkozás során alkalmazott gyógyszer kifejthesse hatását.

A beavatkozás célja:

 Az eljárás elsődleges célja a fájdalomcsillapítás, a krónikus panaszok csökkentése, esetlegesen megszüntetése. Ezáltal csökken az izmok zsibbadása, merevsége, szabadabbá válik a mozgás, a gyógytornát is nagyobb eredményességgel lehet elkezdeni/folytatni. A beavatkozás tehát nem szünteti meg a kiváltó okot (csigolya megcsúszás, porckorong kiboltosulás, sérv, elhízás, egyéb életmódbeli tényezők) ezek kezelése hosszú távon a beteg és az orvos együttműködésén alapszik!

A beavatkozás napjához közeledve:

Amennyiben valamely társbetegség miatt véralvadásgátló gyógyszert szednek, feltétlenül tájékoztassák kezelő orvosukat, mivel bizonyos gyógyszerek hatása mellett a gyöki infiltrációnak fokozott vérzéses kockázata lenne, és a kezelést halasztani kényszerülnénk! Nagyon fontos, hogy bármilyen gyógyszerérzékenységről a kezelőorvost a beavatkozás előtt tájékoztassák. A kezelést követően a gyógyszer szedésének újbóli elkezdéséről érdeklődjenek kezelőorvosuknál. Egyéb, rendszeresen szedett gyógyszereiket ne szüneteltessék. (pl.: vérnyomáscsökkentő) A kezelést helyi érzéstelenítésben végezzük, így az csak minimális fájdalommal jár, ugyanakkor szükség van a beteg együttműködésére, és nem szükséges éhgyomorra lenni.

Megérkezés a klinikára:

 Miután megérkeztek, személyes irataikkal (személyi igazolvány, TAJ kártya, lakcím kártya, ambuláns lap) jelentkezzenek az Idegsebészeti Klinika 4/E oldalán, ahol felveszik Önöket a klinika számítógépes rendszerébe. Ezt követően arra az osztályra (4/D, 4/E, 5/D) irányítják Önöket, ahol kollégáink elvégzik az egyéb szükséges adminisztrációt, majd az osztályok előterében tudnak helyet foglalni.

A beavatkozást végző orvos – aki gyakran nem a kezelést megjavasló orvos – ezt követően személyesen kikérdezi Önöket, alá íratja a beavatkozás elvégzéséhez szükséges beleegyező nyilatkozatokat, valamint elmagyarázza a beavatkozás lényegét, menetét. Itt lehetőségük van kérdezni. Amennyiben van Önöknél olyan dokumentum, amelyet alá szeretnének íratni (pl. utazási igazolás) azt ekkor jelezzék!

A beavatkozás az ahhoz használt berendezések miatt műtőben történik, így azokat csak a napi műtéti program vége után áll módunkban elkezdeni, melyre a beavatkozást végző orvosnak ráhatása nincs! Jellemzően délután 15:00-16:00 körül tudunk kezdeni.

A beavatkozás menete:

Amennyiben Ön következik, műtős kollégánk szólítani fogja, majd egyik kezelő helységünkben átöltözik, felveszi a Klinikánk által biztosított hálóinget. Ruháit, egyéb tárgyait a kezelőben hagyhatja, de felelőséget ezen tárgyakért nem tudunk vállalni!

Kollégánk ülőkocsiban a műtőhöz segíti Önöket, ahol hason fekvő helyzetet vesznek fel az asztalon, hátukat szabaddá tesszük, majd fertőtlenítő szerrel többször alaposan megtisztítjuk az érintett területet. Az eljárás során steril eszközöket használva röntgen képerősítő segítségével azonosítjuk a célterületet, majd egy vékony tűvel megszúrjuk az alsó végtagba lefutó ideg környezetét. A szúrás pontosságáról jódot tartalmazó röntgen kontrasztanyag segítségével győződünk meg (2. ábra), a kontrasztanyag kirajzolja az ideg körvonalát. Ezt követően a területre érzéstelenítőből és szteroidból (Lidocain, Depo-Medrol) álló keveréket juttatunk. Az eljárás időtartama mintegy 10 perc, függően a szúrások számától. Végezetül kollégánk visszakíséri Önöket osztályunkra. Kezelőorvosuk, miután elvégezte a beavatkozásokat elkészíti a zárójelentéseket, így amíg azokat kézhez kapják kérjük szíves türelmüket! Ez a fenti kezdési időpont, és napi áltagosan 5-6 beteggel számolva 18-19 óra is lehet!

Későbbi teendők:

 Legfontosabb, hogy kövessék kezelőorvosuk utasításait!

Általánosságban a beavatkozás után 3-5 napig érdemes szigorúan pihenni majd fokozatosan növeljék a fizikai terhelést. A szúrások nyomán helyi irritáció előfordulhat, melyet borogatással lehet kezelni. Amennyiben a területnek megfelelően ezt követően is tapasztalnak duzzanatot, pirosságot, egyéb eltérést, értesítsék kezelőorvosukat. Kontrol vizsgálatra adminisztrátor kollégáink gyakran adnak előre időpontot, melyet megtalálnak a zárójelentés végén. Amennyiben az időpont nem alkalmas, vagy nem rendelkeznek kontroll időponttal, úgy telefonon tudnak érdeklődni. Kontroll vizsgálat a beavatkozás után minimum két hónappal javasolt, vagy panaszok esetén. Kontroll vizsgálatra elsősorban ahhoz a kollégánkhoz javasolt időpontot kérni, aki a beavatkozást megjavasolta, hiszen ő ismeri az Önök teljes kórtörténetét!

Nagyon fontos!

 

Amennyiben a beavatkozást halasztani vagy esetleg elhagyni szeretnék azt a hosszú várólista és az erre váró betegek nagy száma miatt a klinikánk a lehető leghamarabb jelezni szíveskedjenek!