Krónikus fájdalom

A fájdalom élettanilag nagyon fontos szerepet tölt be. Kellemetlen, szubjektív érzés,  mely potenciális vagy meglévő szövetkárosodásra hívja fel a figyelmet. Ezáltal figyelmezteti a szervezetet, hogy védekezzen a károsító hatás ellen és megelőzze a további sérülések kialakulását.


Krónikus fájdalom szindrómákban a fiziológiás fájdalom érzékelés rendszerének működése zavart szenved és élettani szerepét elveszíti.


A krónikus fájdalom szindrómák kezelésénél a legfontosabb a kiváltó ok megszüntetése. Amennyiben ez nem lehetséges, tüneti kezelés jöhet szóba. Terápiás lehetőségek a következők : műtét, gyógyszerek, anyagcsere zavar rendezése, fizikoterápia, pszichoterápia, szociális rehabilitáció.


A krónikus fájdalomban szenvedő betegek kezelése komlpex, erre szakosodott team feladata kell hogy legyen, mely tartalmaz fájdalomterapeutát, sebészt, fájdalom nővért, fizikoterapeutát, pszichológust, szociális munkást. A gyógyszeres, műtéti, fizikoterápia mellett nagyon fontos a pszichoszociális rehabilitáció. A kezelések hatékonyságát a fájdalom intenzitásának csökkenésével és az életminőség javulásával jellemezhetjük.


Műtéti kezelés akkor jön szóba, ha a gyógyszeres terápia nem eléggé hatásos (tartós, min. 50%-os fájdalomcsillapító hatás).

Műtéti típusok:

 

  1. Gyógyszeres infiltraciók – idegi, ideggyöki, idegdúci, epiduralis, és izületi: idegi kompressziós szindrómákban (pl. piriformis syndroma), neuralgiában (n. occipitlis, n. trigeminus), krónikus ideggyöki (foramen intervertebralis szűkület, degeneratív discus eltérések, posztoperatív hegesedés) és izületi gyulladásokban (coxarhtrosis, spondylarthrosis, sacroileitis) az érintett képletek célzott, helyi szteroid + lidocain + benzodiazepin beverékével végzett infiltrációs kezelése.
  2. Ablatív beavatkozások – izületi, gerincvelői, mély agyi: A beavatkozás során monopolaris vagy bipolaris elektródát vezetünk célzottan (Rtg, CT, sztereotaxiás kontroll mellett) a roncsolni kívánt struktúrához, majd thermocoagulatio segítségével a fájdalom érzékelésben részvevő rendszer egy meghatározott részén az érző pályát megszakítjuk. A fájdalom a perifériáról így nem jut el az agyi érzékelő központokba. A leggyakrabban végzett beavatkozás az ún izületi hőroncsolás (thermofacetectomia), ahol az elektródát a gerincfájdalomért felelős kisizületet beidegző ideg mellé vezetjük és azt roncsoljuk
  3. Krónikus stimuláció: különböző idegi struktúrák stimulációja fájdalomcsillapító hatást fejt ki. Az idegelemek mellé elektródákat ültetünk be. Az elektródákhoz az alhasi bőr alá ültetett neurostimulátor kapcsolódik és folyamatos elektromos ingerlést fejt ki. A stimulátor a bőrön keresztül telemetrikusan állítható egy külső programozó segítségével.
    • Gerincvelői stimuláció (spinal cord stimulation – SCS): Alsó és felső végtagi neuropathiás fájdalmakban hatásos. Az elektródát az epiduralis térbe ültetjük be abba a gerincvelői szegmentumba, melyből a fájdalmas dermatómát beidegző ideggyökök erednek. Az elektródákat percutan, tűszúrásból végzett módszerrel vagy sebészi  feltárásból juttatjuk be az epiduralis térbe. A műtét indikációja a végtagi neuropathias fájdalom, a kompenzált pszichés állapota és a gyógyszeres kezelés hatástalansága.
    • Perifériás ideg stimuláció: Különböző neuralgiákban (trigeminus, occipitalis), krónikus derék, csípő fájdalomban subcutan beültetett elektródákon keresztül végzett stimuláció. A műtét indikációja a gyógyszeres kezelés hatástalansága, derék, izületi, neuralgiás fájdalom, a beteg kompenzált pszichés állapota.
  4. Gerinccsatornába (intratechalis) gyógyszert adagoló pumpa (baclofen pumpa): A mozgató pálya sérülésének következtében (elsősorban gerincvelői károsodás – vascularis, gyulladás, trauma, sclerosis multiplex) az izmokban fájdalmas, ún. spasztikus tónusfokozódás alakul ki. Amennyiben a tablettás izomlazítók a kóros izomtónust nem csökkentik kellően, a baclofen közvetlen gerinccsatornába történő adagolása hatásos lehet. Az alhas bőre alá ültetett pumpa folyamatosan adagolja a beállított gyógyszermennyiséget a gerinccsatornába ültetett katéteren keresztül.

Vaszkuláris/ér kompressziós szindrómák: 

 

A tünetek hátterében az idegelemek egy kóros lefutású, de egyebekben normális szerkezetű ér által okozott nyomása áll. Leggyakrabban az arcideg érintett. Vaszkulári kompresszió által okozott ismert kórképek a következők:

 

  1. Trigeminus neuralgia/arcidegzsába: A fájdalom a háromosztatú ideg egy vagy több ágát érinti. Jellemző a féloldali, hirtelen jelentkező, áramütés szerű, villámló, éles fájdalom az arc/homlok területén, melyet rágás, nyelés, hideg-meleg fokozhat. A fájdalom folyamatosan is fennállhat, olykor tompa, feszítő, zsibbadó jellegű is lehet. Fontos elkülöníteni egyéb lehetséges okoktól (fogászati – caries, mandibularis izület arthrosia, füll-orr-gégészeti – pl. arcüreg/középfül gyulladás, onkológiai – szájüregi tumor, stb.). Igazolása MR angiographiával (MRA) lehetséges.
  2. Egyéb agyidegek neuralgiái: Az ideg típusától függően fájdalom jelentkezhet a fülkagyló körül és a torokban, a belső fülben is. De előfordulhat az arcizomok féloldali görcse vagy rángatózása, kezelhetetlen magas vérnyomás, időszakosan jelentkező szédüléses rohamok is.