Thermofacetectomia tájékoztató

Az alábbi tájékoztatóban a thermofacetectomia kapcsán leggyakrabban felmerülő kérdésekre adunk választ.

 

 

A thermofacetectomia a csigolyákat összekötő kisízületek beidegzését végző ideg (1. ábra), átmeneti vagy végleges roncsolása.

A beavatkozás alapja:

 

A fájdalom ingert a kisízületből egy vékony idegszál vezeti a gerincvelőbe, majd az érző pályarendszer az agy speciális érző régiója felé. Ez az ideg, illetve ennek ágai felelősek a csigolyák és az azokat összekapcsoló ízületek érző beidegzéséért. Csigolya és kisízületi kopásos kórképek, csigolya sérülés pl. beroppanás, törés kapcsán az idegeket hirtelen, vagy fokozatosan egyre nagyobb inger éri, ami gerincfájdalmat provokál, melyre a beavatkozás megoldást jelenthet. Az érintett idegek idővel, jellemzően több hónap után regenerálódhatnak, így a kezelést szükség esetén meg lehet és meg tudjuk ismételni, de 3-4 hónapot érdemes várni, hogy a beavatkozás során alkalmazott gyógyszer kifejthesse hatását.

A beavatkozás célja:

 

Az eljárás elsődleges célja a fájdalomcsillapítás, a krónikus panaszok csökkentése, esetlegesen megszüntetése. Ezáltal csökken a hátizmok merevsége, szabadabbá válik a mozgás, a gyógytornát is nagyobb eredményességgel lehet elkezdeni/folytatni. A beavatkozás tehát nem szünteti meg a kiváltó okot (kisízületi kopás, törés, elhízás, egyéb életmódbeli tényezők) ezek kezelése hosszú távon a beteg és az orvos együttműködésén alapszik!

A beavatkozás napjához közeledve:

 

 

Amennyiben valamely társbetegség miatt véralvadásgátló gyógyszert szednek, feltétlenül tájékoztassák kezelő orvosukat, mivel bizonyos gyógyszerek hatása mellett a thermofacetectomia beavatkozásnak fokozott vérzéses kockázata lenne, és a kezelést halasztani kényszerülnénk! Nagyon fontos, hogy bármilyen gyógyszerérzékenységről a kezelőorvost a beavatkozás előtt tájékoztassák. A kezelést követően a gyógyszer szedésének újbóli elkezdéséről érdeklődjenek kezelőorvosuknál. Egyéb, rendszeresen szedett gyógyszereiket ne szüneteltessék. (pl.: vérnyomáscsökkentő) A kezelést helyi érzéstelenítésben végezzük, így az csak minimális fájdalommal jár, ugyanakkor szükség van a beteg együttműködésére, és nem szükséges éhgyomorra lenni.

Megérkezés a klinikára:

 

Miután megérkeztek, személyes irataikkal (személyi igazolvány, TAJ kártya, lakcím kártya, ambuláns lap) jelentkezzenek az Idegsebészeti Klinika 4/E oldalán, ahol felveszik Önöket a klinika számítógépes rendszerébe. Ezt követően arra az osztályra (4/D, 4/E, 5/D) irányítják Önöket, ahol kollégáink elvégzik az egyéb szükséges adminisztrációt, majd az osztályok előterében tudnak helyet foglalni.

A beavatkozást végző orvos – aki gyakran nem a kezelést megjavasló orvos – ezt követően személyesen kikérdezi Önöket, alá íratja a beavatkozás elvégzéséhez szükséges beleegyező nyilatkozatokat, valamint elmagyarázza a beavatkozás lényegét, menetét. Itt lehetőségük van kérdezni. Amennyiben van Önöknél olyan dokumentum, amelyet alá szeretnének íratni (pl. utazási igazolás) azt ekkor jelezzék!

 

A beavatkozás az ahhoz használt berendezések miatt műtőben történik, így azokat csak a napi műtéti program vége után áll módunkban elkezdeni, melyre a beavatkozást végző orvosnak ráhatása nincs! Jellemzően délután 15:00-16:00 körül tudunk kezdeni.

A beavatkozás menete:

 

Amennyiben Ön következik, műtős kollégánk szólítani fogja, majd egyik kezelő helységünkben átöltözik, felveszi a Klinikánk által biztosított hálóinget. Ruháit, egyéb tárgyait a kezelőben hagyhatja, de felelőséget ezen tárgyakért nem tudunk vállalni!

 

Kollégánk ülőkocsiban a műtőhöz segíti Önöket, ahol hason fekvő helyzetet vesznek fel az asztalon, hátukat szabaddá tesszük, majd fertőtlenítő szerrel többször alaposan megtisztítjuk az érintett területet. Az eljárás során steril eszközöket használva röntgen képerősítő segítségével azonosítjuk a célterületet, majd a szúrást követően a tűbe speciális elektródát vezetünk, amellyel két lépcsős elektromos ingerlést alkalmazunk annak érdekében, hogy a beavatkozás a lehető leghatásosabb legyen, és elkerüljük a nem kívánatos mellékhatásokat. Miután meggyőződtünk róla, hogy a tű a megfelelő pozícióban áll (2. ábra), a tűbe vezetett termokatéter segítségével egy percen át hőhatással roncsoljuk a célterületen futó vékony idegszálat, majd a területre érzéstelenítőből és szteroidból (Lidocain, Depo-Medrol) álló keveréket juttatunk, melyek főleg helyileg fejtik ki hatásukat. A leírtak alapján járunk el ismét annyiszor, ahány ízület érintett a betegségben. Az eljárás időtartama mintegy 20-25 perc, függően a szúrások számától. Végezetül kollégánk visszakíséri Önöket osztályunkra. Kezelőorvosuk, miután elvégezte a beavatkozásokat elkészíti a zárójelentéseket, így amíg azokat kézhez kapják kérjük szíves türelmüket! Ez, a fenti kezdési időponttal napi áltagosan 5-6 beteggel számolva 18-19 óra is lehet!

Későbbi teendők:

 

Legfontosabb, hogy kövessék kezelőorvosuk utasításait!

 

Általánosságban a beavatkozás után 1-2 napig érdemes pihenni majd fokozatosan növeljék a fizikai terhelést. A szúrások nyomán helyi irritáció előfordulhat, melyet borogatással lehet kezelni. Amennyiben a területnek megfelelően ezt követően is tapasztalnak duzzanatot, pirosságot, egyéb eltérést, értesítsék kezelőorvosukat. Kontrol vizsgálatra adminisztrátor kollégáink gyakran adnak előre időpontot, melyet megtalálnak a zárójelentés végén. Amennyiben az időpont nem alkalmas, vagy nem rendelkeznek kontroll időponttal, úgy telefonon tudnak érdeklődni. Kontroll vizsgálat a beavatkozás után minimum két hónappal vagy akut panaszok esetén javasolt. Kontroll vizsgálatra elsősorban ahhoz a kollégánkhoz javasolt időpontot kérni, aki a beavatkozást megjavasolta, hiszen ő ismeri az Önök teljes kórtörténetét! 

Nagyon fontos!

Amennyiben a beavatkozást halasztani vagy esetleg elhagyni szeretnék, azt a hosszú várólista és az erre váró betegek nagy száma miatt,  klinikánknak a lehető leghamarabb jelezni szíveskedjenek!